Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași invită publicul cu ocazia evenimentului „Noaptea Albă a Galeriilor”,  sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 19:00, în Galeria de Artă „Labirint”, la deschiderea expoziției de artă “B(l)oom” a artistei Mădălina Vieriu.

Noaptea alba a galeriilor

Expoziția B(l)oom a artistei Mădălina Vieriu are ca laitmotiv natura umană, instantanee ale simplei noastre existențe, cu tușe imperfecte, ce reflectă senzații vizuale asupra trecerii prin viața cotidiană.

Fiecare zi, văzută ca o călătorie, relevă straturile “umanului” care ne compune, ne modelează. Mădălina Vieriu reflectă plastic asupra dualității ce emerge din fiecare acțiune și interacțiune, ființa umană pendulând între “înflorire” și degradare. Perenitatea existenței, fragilitatea conexiunilor, conștiința sau lipsa acesteia în cântărirea propriilor fapte, eschivarea, empatia sunt temele centrale pe care le dezbate artista prin intermediul corpului uman și a dinamicii sociale. 

În fapt, din fiecare temă, se desprind o suită de întrebări cu privire la făptura umană, aflată la intersecția dintre așteptare și acțiune. Privirea artistei se oprește asupra echilibrului, sau a lipsei acestuia, linia subțire ce desparte întunericul de lumină, albul de negru, vizibilul de invizibil. Fiecare narațiune textilă devine astfel o privire externă și, în același timp internă, asupra diferitelor posibilități de identificare a sinelui, o identificare ce adesea jonglează între adevăr și resemnare ori oportunism. Cine este, de fapt, omul, prins în țesăturile vieții, depinde în mare măsură de privitor.

Mădălina Vieriu este lector în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” Iași și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

După ce situația epidemiologică de anul trecut a necesitat amânarea evenimentului, Noaptea Albă a Galeriilor, organizată local de Asociația Culturală AltIași, se întoarce în galeriile de artă și spațiile expoziționale ieșene. Astfel, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022, în intervalul orar 18:00-23:59, iubitorii de artă sunt așteptați de entuziaștii voluntari NAG pentru a explora propunerile galeriilor locale.

Galerii participante / artiști/ expoziții:

-Borderline Art Space (Carol I nr. 4, curtea interioară Habitat Proiect)

Mircea But – Night Mode

-Galeria Aparte (Codrescu Teodor 6)

Absolvenți FAVD, UNAGE – Interstiții temporale. Situări private

-Galeria ArtEast (Păcurari 108)

Gabriel Caloian – Anarchic Games

-Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” (Anastasie Panu 21)

Daniela Grapa – Imago Mundi

-Galeria Th. Pallady (Lăpușneanu 7-9)

Bogdan Bârleanu – Expoziție de pictură

-Galeria N. Tonitza (Lăpușneanu 7-9)

Ozolin Dușa – Fotografia – de la dorință la meșteșug

-Greenhouse (St. Atanasie 25)

Cezar Lăzărescu – Halta CUG

………………………..

Despre NAG

Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.

Despre Asociația Culturală AltIași

Asociația Culturală AltIași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași: site-ul AltIasi.ro, lansat pe 20 octombrie 2008. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, iar în 2016 a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Iași. În 2018 a implementat un Ghid al Iașului multicultural, un proiect care urmărește să facă cunoscută identitatea multiculturală a orașului. Cel mai recent proiect național a constat în trimiterea către toate cele 6200 de școli din România a unui kit expozițional sub formă de ziar cu desenele lui Dan Perjovschi.