Încarc Evenimente

Eyes Wide Open – Cezara Moraru
Coordonatori: Lect. Univ. Dr. Maria Bilașevschi, Cercetător Științific Dr. Mirela Ștefănescu
Perioada expozițională:
10 – 17 Iunie 2024
Locație: Casa Balș, Galeria Universitas, etaj 2, Iași

​„În cadrul expoziției “Eyes Wide Open”, Cezara Moraru explorează nu doar actul simplu de a vedea, ci și arta profundă de a percepe, de a înțelege și de a interpreta lumea înconjurătoare. Prin lucrările sale, artista invită publicul să își deschidă mințile și sufletele, să privească dincolo de ceea ce este evident și să descopere semnificații ascunse privirii superficiale. Expoziția reprezintă un periplu între sensurile memoriei și senrsurile percepției. Interesul Cezarei Moraru asupra a ceea ce reprezintă ramurile memoriei se observă în modul în care, prin alegerile compoziționale, caută să provoace privitorul să își chestioneze propria înțelegere asupra a ceea ce vede. Aspectul ludic, decodificat prin pseudo-explicitările vizuale, este inserat asemenea unei pauze, prin care artista transformă limbajul într-un cod vizual.Artista rezonează cu ideile lui Platon despre cunoaștere și realitate. În mitul peșterii, Platon descrie prizonierii care văd doar umbrele realității, în loc să perceapă adevărata formă a lucrurilor. Prin această expoziție, ne provoacă să ne eliberăm de aceste umbre și să privim direct lumina adevărului, să vedem lumea în toată complexitatea și tenebrele ei.
​Referindu-se la influența filmului “Eyes Wide Shut” al lui Stanley Kubrick, Cezara subliniază paradoxul vizualizării și înțelegerii. Kubrick prezintă o lume în care adevărurile sunt ascunse sub straturi de aparențe și mistere, unde a deschide ochii larg înseamnă a confrunta atât lumina cât și întunericul, a înțelege și a accepta dualitatea existenței. “Eyes Wide Open” aduce acest concept în arta contemporană, demonstrând că a vedea cu ochii larg deschiși înseamnă a fi atent la detaliile subtile, a observa interacțiunile dintre forme, culori și texturi și a înțelege mesajele implicite transmise de creațiile sale.
​Expoziția aduce împreună lucrări care, prin diferite medii și tehnici, influențe din literatură sau cinematografie, reușesc să surprindă esența actului de a vedea. Fiecare lucrare prezentată de artistă este o fereastră deschisă către noi perspective, un apel la a ne debarasa de percepțiile superficiale și a ne angaja într-un dialog profund cu noi înșine și cu lumea exterioară. “Eyes Wide Open” reprezintă un manifest pentru o viață trăită cu conștiință deplină, unde fiecare privire devine un act de cunoaștere și fiecare imagine, o poartă către adevăruri.”
​​​​​​​​​Maria Bilașevschi

Share This Story, Choose Your Platform!

Title

Go to Top