Galerie atelier 35

Adesea mărturiseam că Atelier 35 este acel eveniment care, în fiecare an, îmi trezeşte bucuria şi optimismul că la Iaşi există o artă tânără, dinamică, sinceră. Pauza temporară a anului trecut dar şi readaptarea la o formulă austeră, nu mi-au redus entuziasmul, ci dimpotrivă, mi-au întărit convingerea că, indiferent de timpuri, există artişti care îşi fac propriul drum, un drum provocator, cu multiple destinaţii.

Îi felicit pe cei care au acceptat să participe în catalogul Atelier 35 al acestui an, lipsiţi de posibilitatea de a expune, de a se întâlni şi de a fi premiaţi. Cred că acceptarea prezentului şi cultivarea viitorului prin dezvoltarea acelor elemente ce deosebesc pe fiecare artist de colegii de generaţie, dar mai ales prin îndepărtarea de subiecte facile, omniprezente, generaţia voastră va fi cea care, prin artă, va reuşi să restabilească coordonatele sociale şi va reuşi să se imprime în conştiinţa contemporanilor nu ca “supravieţuitori”, ci generatori de noi paradigme.

ATELIER 35

ATELIER 35

Uitându-mă la fotografiile care, atunci când servesc ca formă de documentare post-eveniment poartă cu ele încărcătura spaţiului dar care, de această dată, substituie lucrarea reală, am trecut de la nostalgie la un interes activ în a descoperi cine sunt apariţiile noi şi ce au mai creat cei care au fost premiaţi în anii anterior. Am observat evoluţia impresionantă a unor artişti prezenţi la ultimele ediţii dar şi proiecte noi care, în ciuda unor nuclee generale de interes, refuză alinierea la o „convenţie”, fie ea şi contemporană. Multe dintre lucrări reflectă preocuparea acelei continue avangarde, în termenii înţelegerii dinamice şi mai puţin contradictorie a artei actuale.

Dacă în mod tradiţional, existenţa premiilor permite o înţelegere a fenomenului, în acest an, întregul şi nu părţile care-l compun crează spiritul unei generaţii din care se pot extrage individualităţi. Atelier 35 continuă să fie un fragment de cultură în perpetuă schimbare. Perseverenţii paşi ai generaţiei de-aş găsi o identitate în timp ce rămâne racordată la tot ceea ce se întâmplă în lume, se traduc nu în număr comun de teme şi obsesii: fragilitatea condiţiei umane, ecologia, statutul artistului, ingenuitatea sufletului, ci în redefinirile pe care le observi, atunci când urmăreşti cu atenţie fiecare traseu artistic în parte.

 

Dr. Maria Bilașevschi

Critic de artă