Cum ar fi să aflăm LIVE poveștile străzilor pe care ne plimbăm? Să avem alături de noi, atunci când ne dorim, un muzeograf invizibil care să ne șoptească în ureche relatări istorice despre monumentele pe lângă care trecem, întâmplări vesele sau dramatice cu personalități care au pășit pe ulițele târgului în diverse epoci sau, pur și simplu, să aflăm cum era viața orașului pe care acum îl putem regăsi doar în fotografii și stampe vechi.
Din 24 septembrie 2022, acest lucru este posibil cu ajutorul tehnologiei digitale. În premieră în România, ieșenii, dar și turiștii care ne vizitează orașul, vor avea acces la ghidaj audio pe cinci trasee culturale din Iași, care urmează topografia străzilor centrale în care există o concentrare de monumente istorice și de for public: B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt, B-dul Carol I, Strada Lăpușneanu, B-dul Independenței și Strada Cuza Vodă. Fișierele audio vor fi integrate în harta website-ului www.monumentediniasi.ro și vor putea fi accesate cu ajutorul codurilor QR, pe care le veți descoperi pe trotuar. Realizarea ghidajului audio face parte din proiectul “Fonogramele memoriei”, implementat de Asociația “Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.)”, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași și Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Iași, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).
Duminică, 8 septembrie 2022, de la ora 15.00, vă invităm în fața Primăriei Municipiului Iași la evenimentul de lansare a proiectului, în cadrul căruia veți afla detalii inedite despre monumentele istorice de pe traseul B-dul Ștefan cel Mare, vechea Uliță Mare, în cadrul unui tur ghidat de istoricii Cătălin Botoșineanu, Mihai Mârza și Florea Ioncioaia, ghidul cultural Irina Tacu și criticul de artă Maria Bilașevschi.
Intrarea este liberă!